Financieel rendement van zonneboilers en -panelen

Vaak wordt op de aanschaf van een zonneboiler of PV-systeem subsidie verstrekt. Zijn er subsidies beschikbaar en komt u daarvoor in aanmerking, dan adviseren wij u daar gebruik van te maken. U kunt bij ons informeren naar de mogelijkheden. Wij hebben met het aanvragen van subsidies meer dan 10 jaar ervaring. Toch zijn zonneboilers en zonnepanelen ook zonder subsidie financieel rendabel. De afgelopen jaren zijn PV-systemen fors in prijs gedaald (tot wel 50%). Zonnepanelen gaan ca. 30 jaar mee. Wanneer de kWh-prijs van elektriciteit uit een zonnepaneel wordt berekend op basis van de aanschafprijs en de hoeveelheid kWh’s die worden opgewekt over de levensduur, dan bedraagt die ongeveer €0,12 per kWh (incl. BTW). Deze prijs blijft dus wel gedurende 30 jaar constant! Ter vergelijking, de kWh-prijs bij uw energieleverancier bedraagt in 2012 voor particulieren ca. €0,23 per kWh (dagtarief inclusief energiebelasting en BTW), en deze prijs zal alleen maar stijgen! Gemiddeld de afgelopen 9 jaar ca. 5,5% per jaar.

Ondernemingen en ondernemers kunnen bij de aanschaf van een duurzaam energiesysteem gebruik maken van Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit houdt in dat u 41,5% van uw investering in een duurzaam energiesysteem fiscaal kunt verrekenen met uw winst- of inkomstenbelasting. Deze regeling kan eenmalig (in het jaar van aanschaf) worden toegepast.

De elektriciteit die u met een PV-systeem opwekt, hoeft u niet van uw energieleverancier af te nemen (inclusief energiebelasting en BTW). Uw maandelijkse voorschot kan na inbedrijfname van een PV-systeem direct worden verlaagd.